Gastronomia ciągle rośnie w siłę. Ma na to wpływ nie tylko Internet, który zachęca zwykłych zjadaczy chleba do eksperymentów kulinarnych, ale także telewizja promująca kucharzy i programy o tematyce związanej z gastronomią. Wszyscy znamy restauratorkę jeżdżącą po Polsce czy gotujących na ekranie kucharzy.
Rozwiązania na miarę nowych czasów
Wyposażenie gastronomii zmieniło się przez ostatnią dekadę. Coraz nowsze i bardziej inteligentne rozwiązania zaczynają wypierać starsze sprzęty. Dzisiejsi kucharze mają do swojej dyspozycji arsenał, który nie śnił się ludziom sprzed dwudziestu lat. Na coraz nowsze potrzeby restauracji i hoteli powstają sklepy gastronomiczne, które oferują różne urządzenia gastronomiczne – od tych bardzo drogich, jak chociażby Thermomix do tych nieco tańszych i z rodzimego podwórka, jak Speedcook.
Sklep gastronomiczny – po co to komu?
Rosnące zapotrzebowanie sprzyja ludziom przedsiębiorczym, którzy wypełniają powstające nisze. Sklepy nie tylko potrafią kompleksowo obsłużyć klienta, ale pomagają zaprojektować i wyposażyć całą kuchnię. Jest to rozwiązanie niezwykle korzystne dla każdego właściciela restauracji czy knajpy, który nie do końca zna się na kuchni, ale wie, jak robić interesy.